Suomalaispelaajat hurjassa iskussa NHL:ssä - harjoittusotteluiden pistepörssi upeaa luettavaa

26.09.2017 18:17 - Sami Ikonen

Uuteen NHL-kauteen valmistautuvat suomalaiset ovat esittäneet hyviä otteita harjoituskaudella.

NHL-kausi 2017-2018 on aivan nurkan takana. Kaudesta ennakoidaan erittäin tasaväkistä, sillä ylivoimaista mestarisuosikkia ei ole. Sarjaan liittyy täksi kaudeksi uusi NHL-joukkue Las Vegas Golden Knights. Ensi viikon keskiviikkona kiekko tipahtaa jäähän Winnipegissä, Philadelphiassa, Edmontonissa ja hallitsevan mestarin kotiluolassa Pittsburghissa. Alkusyksyn aikana pelatut harjoituspelit ovat antaneet osviittaa pelaajien kunnosta maailman kovimmassa kiekkoliigassa. 

Erityisesti suomalaisittain harjoitusotteluiden pistepörssi on upeaa luettavaa, sillä moni suomalainen pelaaja on takonut pisteitä kovalla tahdilla. Peräti 16 suomalaispelaajaa 2-4 harjoitusottelun jälkeen vähintään piste-per-peli -tahdissta.

Suomalaisten tehot syksyn harjoitusotteluissa ovat tällä hetkellä seuraavat:
1. Patrik Laine, Winnipeg Jets, 3 ottelua, 3+3=6 pistettä
2. Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes, 3 ottelua, 3+2=5 pistettä 
3. Jussi Jokinen, Edmonton Oilers, 3 ottelua, 2+3=5 pistettä
4. Miikka Salomäki, Nashville Predators, 3 ottelua, 3+0=3 pistettä
5. Iiro Pakarinen, Edmonton Oilers, 2 ottelua, 2+1=3 pistettä
6. Markus Granlund, Vancouver Canucks, 3 ottelua, 2+1=3 pistettä
6. Olli Määttä, Pittsburgh Penguins, 3 ottelua, 2+1=3 pistettä
6. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche, 3 ottelua, 2+1=3 pistettä
6. Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers, 3 ottelua, 2+1=3 pistettä
10. Leo Komarov, Toronto Maple Leafs, 3 ottelua, 1+2=3 pistettä
10. Julius Honka, Dallas Stars, 3 ottelua, 1+2=3 pistettä
10. Janne Kuokkanen, Carolina Hurricanes, 3 ottelua, 1+2=3 pistettä
13. Roope Hintz, Dallas Stars, 4 ottelua, 1+2=3 pistettä
14. Teemu Pulkkinen Las Vegan Golden Knights, 3 ottelua, 2+0=2 pistettä
15. Mikael Granlund, Minnesota Wild, 1 ottelu, 1+1=2 pistettä
16. Jori Lehterä, Philadelphia Flyers, 2 ottelua, 1+1=2 pistettä
16. Kasperi Kapanen, Toronto Maple Leafs, 2 ottelua, 1+1=2 pistettä
18. Joonas Donskoi, San Jose Sharks, 2 ottelua, 0+2=2 pistettä

Tulokaskausi opetti

Viime kauden paras suomalainen maalitykki Patrik Laine on tehoillut Winnipeg Jetsin harjoitusotteluissa (kolmessa ottelussa 3+3). Tamperelainen on ollut erityisen vaarallinen ylivoimatilanteissa, sillä hänen kuudesta tehopisteestään viisi on tullut miesylivoimalla. Viime kaudella Suomessa seurattiin Laineen ja toisen kärkivarauksen Auston Matthewsin välistä taistelua. Kaksikko taisteli pistepörssissä tasaväkisinä ja kisasivat myös vuoden tulokkaan palkinnosta, jonka Matthews lopulta voitti. Myös harjoitusotteluiden pistepörssissä sama taistelu jatkuu, sillä kumpikin on tehnyt kolmessa pelaamassaan harjoitusottelussa kuusi pistettä ja jakaa tuon epävirallisen pistepörssin piikkipaikkaa.

Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvi ei onnistunut Laineen tavoin tulokaskaudellaan viime vuonna. Heikot peliesitykset johtivat torniolaisen siirtymiseen farmisarja AHL:ään. Nyt syksyn aikana Puljujärvestä ollaan huhuttu jopa ykkösketjun pelaajaa. Kolmessa harjoitusottelussa tehot 2+1 ovat kelpo suoritus, mutta ykkösketjuun "Puljun" haastajaksi ennakoidaan joukkueen viime kesän ensimmäistä varausta Kailer Yamamotoa. Oilersissa pelaavat suomalaisista myös Jussi Jokinen ja Iiro Pakarinen. Veteraanipelaaja Jokinen on yllättäen ollut harjoitusotteluissa joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja tehoin 2+3. Ainoastaan Yamamotolla on enemmän pisteitä (5+1). Myös Pakarinen on onnistunut hyvin ja tehnyt kahdessa ottelussa 2+1=3 pistettä.

Yksi mielenkiintoisimmista suomalaispelaajista ensi kaudella on Mikko Rantanen. Kesän 2015 Colorado Avalanchen ykkösvaraus sai viime kaudella erittäin paljon vastuuta. Nyt 20-vuotias on yhden kokonaisen kauden viisaampi. Paikka joukkueen ykkösketjussa on mahdollinen, jos Rantanen jatkaa hyviä otteitaan myös uuteen kauteen. Piste per peli -keskiarvolla pelannut suomalainen alkaa täyttämään NHL-pelaajan raameja.

Markus Granlund aloittaa toisen kokonaisen kautensa Vancouver Canucksissa. Peliä rakentava sentteri pelaa itseään joukkueensa kakkosketjuun. Harjoitusotteluiden hyvät otteet puoltavat mahdollisuuksia ja tuleva kausi voi tarjota 24-vuotiaalle todellisen läpimurron taalajäille. Alemmissa ketjuissa suomalainen on joutunut puolustavampaan rooliin ja plus/miinus -tilasto on jäänyt aina pakkasen puolelle. Vuoden päästä Granlund voi päästä pelaamaan ykkösketjussa, sillä joukkueen veteraanin Henrik Sedinin sopimus päättyy keväällä.

Markus Granlundin harjoituskauden avausmaalin näet tästä.

Florida ja Carolina luottavat suomalaisiin

NHL:n "suomalaisjoukkue" Carolina Hurricanes on peluuttanut harjoituskaudella neljää suomalaista. Stanley Cup- voittaja Teuvo Teräväinen on ollut joukkueensa tehokkain pistemies (3+2). Carolinan vuoden 2016 draftissa kakkoskierroksella varaama Janne Kuokkanen on yllättänyt kypsällä pelaamisellaan. Oulunsalolainen 19-vuotias voi mahduttaa itsensä nuoreen joukkueeseen. Joukkueessa pelaavat myös Sebastian Aho ja Aleksi Saarela

Florida Panthers kilpailee Carolinan kanssa suomalaispelaajien määrässä. Joukkueen ykköstähti Aleksander Barkov on saanut kesän aikana joukkuekaverikseen Sebastian RevonHenrik Haapalan ja Harri Säterin. Tapparassa viime kaudella tehoilleet Repo ja Haapala saivat ensikosketuksensa NHL:ään. Haapala pääsi jo ensimmäisessä harjoitusottelussa venyttämään maaliverkkoa. Maajoukkueen maalilla usein torjunut Säteri kisaa maalivahdin paikasta tosi kovien nimien kanssa. James Reimer ja Roberto Luongo ovat molemmat kokeneita NHL-vahteja. Säteri kisaa konkareita vastaan haastajana ja joutunee aloittamaan kautensa AHL:ssä. Myös aloittanee kautensa farmiliigasta. 

Joukkueiden vakiokasvot

Suomalaiset maalivahdit ovat olleet tuttu näky NHL-joukkueiden torjujina. Varmoja ykkösvahteja joukkueissaan ovat Pekka Rinne (Nashville), Antti Raanta (Arizona) ja Tuukka Rask (Boston). Dallas Stars hankki Kari Lehtosen haastajaksi yhdysvaltalaisen Ben Bishopin. Luotettavia kakkosveskareita ovat Juuse Saros (Nashville), Antti Niemi (Pittsburgh) ja Joonas Korpisalo (Columbus).

Harjoitusotteluissa joukkueiden ykköspelaajat jäävät yleensä vähemmälle peliajalle. Esimerkiksi Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu ja hyökkääjä Mikael Granlund ovat pelanneet vain yhden ottelun syksyllä. He tulevat pelaamaan kauden alkaessa Zach Parisen kanssa ykkösketjussa. Koivu aloittaa jo 13. jääkiekkokautensa NHL:ssä.

Lue myös: Suomalaispelaajilla on hallussaan useita NHL-ennätystä - tiedätkö mitkä?

Kilpailut

Uusimmat